Yhteistyöllä kohti uusia tiloja

Maakuntakatu 10:n vanha toimistorakennus sai remontin myötä uuden elämän ja toimii jatkossa työterveyspalveluita tarjoavan Lappican sekä Lapin Hyvinvointialueen tiloina.

Vaalea nelikerroksinen toimistorakennus seisoo kahden kadun kulmauksessa, marraskuun kirpeässä pakkasessa odottaen uusia vuokralaisiaan. Ulkoapäin tämä 1980-luvun loppupuolella rakennettu kiinteistö on pysynyt samanlaisena kuin aiemmin, mutta sisätiloissa on kuluneen vuoden aikana tapahtunut suuri muutos.

Kun Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy päätti vuoden alussa ostaa kiinteistön, muutostöiden tarve sisätiloissa oli selvä. Remontin laajuudesta päätettiin lopullisesti, kun työterveys Lappica varmistui tilojen päävuokralaiseksi. Muutostöitä suunniteltiin alusta saakka yhdessä, jotta lopputulos vastaisi mahdollisimman hyvin tulevan vuokralaisen tarpeita.

-Halusimme, että kiinteistön kunto päivitetään tähän päivään muun muassa energiatehokkuuden ja käyttäjäystävällisyyden osalta. Nyt korjattu rakennus on käyttökelpoinen varmasti useita kymmeniä vuosia tästä eteenpäin, Markkinakiinteistöjen toimitusjohtaja Antti Herajärvi kertoo tyytyväisenä.

Korjaaminen on myös paljon ilmastoystävällisempää kuin rakennuksen purkaminen, jossa syntyy runsaasti purkujätettä ja vapautuu hiilidioksidia ilmaan. Laajoilla muutostöillä vanhasta kiinteistöstä on saatu rakenteiltaan terve ja energiatehokas.

-Voisi sanoa, että tämä on todella lappilaisen osaamisen taidonnäyte. Olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen ja siihen, miten hyvin yhteistyö on sujunut eri tahojen välillä, Herajärvi kehuu.

Marraskuun 2023 alussa remontti on siis viimeistelyä vaille valmis ja Lappica pääsee muuttamaan uusiin tiloihin joulukuun alussa. Alun perin vain väliaikaisiksi tiloiksi kaavailtu Maakuntakatu 10 näytti remontin jälkeen niin hyvältä, että Lappica päätti tehdä rakennuksesta pidempiaikaisen toimipisteensä.

Itse muutostyöt ovat sujuneet aikataulussa ja todella jouhevasti. Koko remontti on toteutettu paikallisten yritysten ja yhteensä yli 100 hengen voimin. Tekijät valittiin kilpailutuksen kautta.

Automaatiota ja uusia pintoja

Vuoden aikana toteutetuissa muutostöissä on pyritty mahdollisimman kattavasti huomioimaan rakennuksen tuleva käyttötarkoitus. Käytännössä tämä on tarkoittanut laajojen pintaremonttien lisäksi äänieristysten ja tiivistysten tekemistä huoneisiin.

Niin sanottuja taloteknisiä muutoksia on myös tehty useita, isoimmat ovat olleet ilmanvaihdon uusiminen ja lämmöntalteenoton sekä rakennusautomaation lisääminen.

Vuokralaisen puolelta tulleiden hygieniavaatimusten myötä kaikkiin toimenpidehuoneisiin on lisätty käsienpesualtaita, mikä on tarkoittanut laajoja vesi- ja viemäritöitä.

-Ilmanvaihtoon ja lämmitykseen tehdyt muutokset lisäävät huomattavasti kiinteistön energiatehokkuutta. Tilat vastaavat nyt nykyaikaisia vaatimuksia. Pystymme jatkossa seuraamaan paremmin rakennuksen talotekniikan toimivuutta, mikä on todella tärkeää myös kunnossapidon kannalta, sanoo muutostöiden LVI-valvojana toiminut, Markkinakiinteistöjen kiinteistöpäällikkö Tuomas Alakunnas.

Tiloihin on luotu viihtyvyyttä pehmeällä led-valaistuksella sekä vuokralaisen valitsemilla väreillä. Jokaisessa kerroksessa on muun muassa odotustiloissa oma väriteemansa. Nyt siis ollaan viimein pisteessä, että suurin urakka alkaa olla takanapäin.

Seuraavaksi vuorossa on vielä pintojen viimeistelyt sekä loppusiivous ja rakennus on valmis ottamaan vastaan uudet vuokralaiset.

Muutostöissä mukana olleet

Tilaaja: Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy

Arkkitehti- ja pääsuunnittelu: Arkkitehdit Rantala & Kankaanpää, Hannu Kankaanpää

LVI- ja sähkösuunnittelu: Granlund Oy

Rakennuttaminen ja valvonta: Ahma Insinöörit Oy

Pääurakoitsija: Rovalappi, vastaava työnjohtaja Niina Kähkönen

Aliurakoitsijat: sähköpalvelu Kotila, LVI-Ollila, LVI-Työt Kunnari

Erillisurakat: Rovaniemen Sähkö- ja Säätölaite, Pohjoisen Lukitus- ja Turvatekniikka

 

Teksti ja kuvat: Terhi Mäntynen


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia